BIOS adı “Basic Input / Output System” ( Temel Giriş / çıkış Sistemi) kelimelerinin baş harflerinin birleşmesiyle meydana gelmiştir ( Bios Tamiri ). ROM adını verdiğimiz “Read Only Memory” (Sadece Okunabilir Bellek) bir çip içine depolanmıştır.En son çıkan anakartların çoğu şimdilerde kullanıcılar tarafından kolayca güncellenebilen Flash BIOS olarak da bilinen EEPROM “Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory” ( Elektrikle Silinebilir Programlanabilir Sadece Okunabilir Hafıza) kullanmaktadır. (Daha önceki BIOS ların çipleri güncellenebilmek için

anakarttan fiziksel olarak çıkartılır ve daha yenisi ile değiştirilirdi) Bilgisayarı ilk açtığımızda çalıştırılan ilk program BIOS dur.İlk olarak bilgisayarın donanımını tarar ve test eder (Bu işlem Power On Self Test veya POST olarak adlandırılır ) Daha sonra BIOS işletim sistemini yükler. BIOS içindeki bilgiler bazı zamanlar CMOS diye de adlandırılan SETUP programı ile değiştirilebilir.Run Time Service olarak adlandırılan aynı zamanda BIOS ‘un bir fonksiyonu olan komut kümesi bilgisayarın donanımını kontrol etme işleminde işletim sistemine ve uygulama programlarına yardım eder.

BIOS ,bilgisayarın donanımı hakkında tüm bilgiye sahip olur ve bu donanımların birbirleri ile haberleşmeleri işlemini BIOS üstlenir.Örneğin ses kartı, modem gibi parçaları üzerinde barındıran bir anakart aldığınızda, anakartınızın üzerine takılı olan aygıtların listesini işletim sisteminize BIOS verir. Anakart üzerinden desteklenen bir donanımı iptal ettiğimizde ise (örneğin, BIOS’dan anakartın ses özelliğini iptal ettik) işletim sisteminiz bu aygıtı artık görmeyecektir. Diğer taraftan, BIOS bir yazılım olduğundan, anakartın dengeli + performanslı çalışması için kullanıcılara ayar yapma olanağı sunuyor.

Bu paragraftan çıkartacağımız sonucu ise şöyle özetlersek daha kalıcı olabilir: “BIOS, anakartınızın özelliklerini ve üzerine takılı olan donanımların çalışması için gereken parametreleri, kullandığınız işletim sistemine aktaran, minik bir işletim sistemidir.” çeşitli BIOS üreten firmalar vardır.Bunlar: AWARD, AMI ve Phoenix BIOS. Phoenix BIOS ile AWARD BIOS birleşerek, bazı anakartlarda ikisinin ortak ürünü olan BIOS’lardan kullanılmaya başlandı.

Güç Düğmesine bastıktan hemen sonra, BIOS devreye giriyor ve POST (Power On Self Test)denen kısa bir analiz-test yapıyor. Bu analiz ile birlikte, üzerine takılı olan PnP (Tak ve çalıştır) aygıtları tanımaya olanak sağlıyor. Bir aksilik olduğunda bunu size yazılı mesaj olarak ya da ses ile bildiriyor. Tahmin edeceğiniz üzere, BIOS, -diğer anlamda- PC’nin boot etmesi için gereken bir sistemdir.

Tıpkı işletim sistemlerinde olduğu gibi BIOS’lar da hata içerebilir. Eğer anakartınız bir donanım ile çalışmayı reddediyorsa, veya uyumsuzluk yapıyorsa, bu sorunları ve(ya) hataları BIOS güncellemeleri ile gidermek mümkün. Kısacası BIOS güncellemesi, anakartınızın üreticisinin çıkardığı daha yeni BIOS sürümünü, kullandığınız BIOS ile değiştirmektir. Ortada bir sorun yokken BIOS Güncellemek pek mantıklı değil. Ama yeni özellikler gelmiştir, kritik sorunlar giderilmiştir, o zaman BIOS’u güncelleriz. BIOS güncelleme sadece sorunları gidermek için yapılan bir işlem değil.. örneğin yeni bir işlemci çıktı, anakartımız teorik olarak bu işlemciyi destekliyor. Ama işlemciyi taktığımızda, işlemcinin yanlış algılandığını görüyoruz. Bu durumda BIOS ‘u güncelleriz ve yeni işlemcimizin tam olarak algılandığını görürüz. Bu güncelleme işini, BIOS yazılımının türüne göre veya anakart üreticisine göre farklı farklı yazılımlar ile yapabilmemiz mümkün. örneğin, AWARD BIOS kullanan bir kişi, BIOS güncelleme yaparken AWDFLASH programını kullanır. Anakart üreticine göre de değişir demiştik. Asus anakartlar AWARD BIOS kullanmasına rağmen, AFLASH adında kendilerine has bir program kullanırlar.

Bios Güncelleme işlemi için Neler Gereklidir? ( PC için )

BIOS güncelleme işlemi, eğer kurallara uyulmaz ise riskli bir iştir. Kurallara uyarsanız çok basit bir işlem. Eğer anakartınızın üreticisinin sayfasında yazılanlara harfiyen uymazsanız, BIOS yazılma işlemi başarısız olarak sisteminiz tekrar açılmayabilir. BIOS Güncelleme işlemlerine başlamadan önce, anakart üreticinizin yazdığı uyarılara tam olarak uyun.Bios Tamiri Konusunda gerekli olan ve bilmeniz gereken şeylere topluca bir göz atalım:

– Anakartınızın Markası & Modeli
– Anakartınızın üreticisinin Web Sitesi
– Anakartınız için gereken BIOS dosyaları ve sistem disketi

Baskılı devre kartı (BDK) veya Printed circuit board(PCB);

Bir devre hazırlarken elektronik devre elemanlarını yerleştirmek için yüzeyinde iletkenden hazırlanmış yollardan oluşan yüzeyinde de delikler bulunan ve bu deliklerin içi lehimle kaplı olan yalıtkan maddeden yapılmış kartlardır.

Elektronik kart, iletken lehim kullanılarak oluşturulmuş ve kart katmanları arasında elektrik iletimini gerçekleştiren yolların bağlantısını sağlar. Böylece ihtiyaç duyulan devre elemanlarının bacakları bu deliklere bağlanabilir. Yüzey montaj teknolojisine göre elemanların üzerinde duracağı düz bir yüzey halinde olan bakırdan veya üzeri lehim kaplanmış adalar bulunur. Bazı iletken bölgeler su yolları ile birbirlerine bağlantılıdır. Su yolları akımı geçirir.Üzerinden çok fazla akım geçecek olan su yolları kalın yapılır az akım geçecek olanlar ince yapılır.

elektrnik kart tamiri

BDK (PCB) hazırlayabilmek için öncelikle profesyonel olarak çizilip, test edilmesi gerekir ve çizimi genelde BDK için hazırlanmış özel simülasyon bilgisayar programları ile yapılır. En çok kullanılan ve bilinen BDK (PCB) tasarım programlarına OrCad, Proteus (ISIS ve ARES) ve Protel, PCAD örnek verilebilir. PCB çiziminde, yol aralıkları, via genişlikleri, bypass kondansatörlerinin yerleştirilmesi, radyo frekans yayan parçalar var ise bunların mümkün olduğunca entegre devre elemanlarını etkilemeyecek şekilde yerleştirilmesi, aksi halde Faraday kafesi ile yalıtılması, dijital ve analog şaselerin (toprak-ground) ayrıştırılması gibi konulara dikkat edilir.

Fiber vb malzemelerin üzerine ince film tabakası halinde bakır yapıştırılmış malzemeler bakırlı pertinaks olarak isimlendirilir. Bu malzeme üzerine, devre şeması (farklı şekillerde) hazırlanarak aktarılır. İletim işleminde bir çeşit boya ile akım taşıyacak yollar plakete çizilmiş olur. Bu plaket özel bir asit karışımına bırakılır. Asit karışımı, boyalı yüzeylere zarar vermezken, üzerinde boya olmayan yüzeydeki bakırlar erir. Asitten çıkarılan plaket yıkanarak üzerindeki boya tabakası da kaldırıldığında devre hazır hale gelmiş demektir.

PCB(BDK) arızası olduğunda, kullanıcı genellikle aynı karttan eski bir tane bulmaya çalışacak ya da pahalı bir yöntem olarak yeni bir tane almayı tercih edecektir. Her iki durumda da, DizaynTech güvenilir ve uygun maliyetli onarım hizmeti sunmak için hazırdır. Hem Türkiye’ de hem de uluslararası alanda geniş bir tedarikçi yelpazesine sahibiz. Biz her zaman ulaşılabilecek en son teknolojik altyapıyı ve test teknolojisini kullanarak PCB birimlerini tekrar düzenliyoruz . Firma bünyemizde, devre dışında hem analog hem de dijital bileşenleri test etmenize olanak sağlayan, daha sonra hatalı bileşenlerin yerini ve gerektirdiği tamir parçalarını belirleyen donanım ve yazılım teknolojilerine sahibiz. Yazılım kontrolleri yaparak tekrar programlama ve geri yazılım doğrulama işlemleri mevcut ekipmanlarımızla tarafımızca yapılmaktadır.Bios Tamiri Etiketi

Dizayntech Elektronik Laboratuvarımız ihtiyacınıza göre 7/24 SAAT hizmet vermektedir.

Elektronik Laboratuvarımızda Başlıca hizmetlerimiz;

Değişmesi gereken parçalar müşteri onayı ile değiştirilir.
Onarım yapılıp olması gereken test süresini geçirdikten sonra teslim edilir.

Onarılmış cihaz onarım sonrası kategorilerine göre parça bazlı garanti kapsamındadır.

Servisimizde elektronik kartlar, besleme ünitesi, ana chip arızası, görüntü sorunlarının düzeltilmesi, kart ile monitor arası data kartı, inverter ve menteşe tamir arızalarına işlem yapılabilmektedir.

Arıza tespit, onarım, test ve son kontrol aşamalarında en modern test ve ölçüm cihazları kullanılmaktadır.

Raporlama ve Garanti Süresi

Tespit edilen arıza ve yapılan işlemler, aynı zamanda GARANTİ BELGESİ yerine de geçen teknik servis raporu ile belgelenip, müşteriye, Müşteriyle Birlikte Kontrol aşamasında sunulmaktadır. DizaynTech onarımını yaptığı cihazlar için 3 aylık Tamir Garantisi vermektedir.

Eğer Sorularınız varsa bizi arayınız yada destek@dizayntech.com.tr adresine sorununuzu mail olarak gönderiniz.

Sizlere daha iyi destek verebilmemiz için lüften detaylı bilgi paylaşmayı unutmayınız.

Daha fazla bilgi almak için bize ulaşın.

Bize ulaşmak, üstün hizmet kalitemizden faydalanmak istiyorsanız, güvenebileceğiniz, huzurla çalışabileceğiniz güçlü bir ekip arıyorsanız, prensibiniz her işin uzmanıyla çalışmaksa doğru adrestesiniz.

Bize Ulaşın

NEDEN BİZİ SEÇMELİSİNİZ ?